Bij Internet Of Things is er geen plaats voor best-effort
Afgelopen zaterdag was er bij één van de internetproviders een landelijke storing.
Gebruikers hadden gedurende een relatief lange periode geen mogelijkheid om gebruik te maken van internet.
De grootste groep gebruikers die last zullen hebben ondervonden zijn ongetwijfeld wifi-afhankelijke databundel-loze tieners die soms 6 uur verstoken waren van social media.
Zaterdag was gelukkig een uitzondering. Een klein ongemak.
Toch zal de impact van deze onderbrekingen toenemen. De beschikbaarheid van internet verschuift voor velen immers van ‘aangenaam’ via ‘nuttig’ naar ‘noodzaak’.
Robuustheid en benefits
De noodzaak voor het opstellen van business requirements geldt met name voor Internet-Of-Things(IOT) toepassingen waarbij cruciale ketenonderdelen, zoals connectiviteit, van de dienstverleningsketen versneld worden uitbesteed aan gespecialiseerde on-line service-providers.
De (maatschappelijke en bedrijfseconomische) afhankelijkheid van robuste IOT-oplossingen neemt hierdoor toe.
Het meest direct zichtbare in dit soort situaties is bijvoorbeeld retail-sector waar gebruik wordt gemaakt van slimme kassa’s. In tegenstelling tot goed voorbereidde supermarktketens, lieten in voetbalkantines handgeschreven briefjes ‘alleen cash’ de pinpassen in de portomonee zitten.
Voor de harde-retail is immers niet alleen het betalingsverkeer van cruciaal belang, maar ook andere ‘IOT-benefits’, zoals real-time voorraadbeheer.
De business requirements die gesteld worden aan ‘slimme apparaten’ zijn direct afhankelijk van de eisen van de specifieke IOT-toepassing. Er gelden immers verschillende requirements voor bijvoorbeeld bejaarden-/lift-noodknoppen, thuisverblijvende enkelband veroordeelden, kraskaart terminals , slimme tandenborstels en pace-makers.
Lessons Learned
Organisaties die overwegen om Internet-Of-Things technologie te gaan omarmen moeten daarom, voorafgaand aan de IoT-ketenimplemtatie, aandacht hebben voor het opstellen van de de business requirements die de basis zijn van de eigen geboden service levels. Dit moet zich dan uiteraard niet beperken tot connectiviteit.
Wellicht was de internetonderbreking afgelopen een lesson learned en is het zinvol om nog eens de risico’s gerelateerd aan de on-line bedrijfsvoering onder de loep te nemen.
In ieder geval voor de social-media tieners een lesson-learned; bij een volgende internetstoring:
Op naar de supermarkt en naar de WiFi-code vragen.
Wel, IoT heeft een veel groter probleem: Security. Intussen zullen velen al wel gelezen hebben dat Brain Krebs van het net gedost is met in pieken 662 Gbps…. En dat in een /un/amplified attack, met talrijke gehackte IoT devices….
Succes Robert!
mvg Willem